Om mig

            OM MIG

                                                                                                  


Jag växte upp i en underbar konstnärsfamilj. Min pappa var byggmästare, så han ritade och byggde hus. Mamma skötte kontoret och alla andra sysslor här hemma, dessutom målade hon mycket tavlor.

Tror jag och min bror hade allt vi kunde önska oss. Vi hade en stor bur som gick från golv till tak med underlater och papegojor. Buren hade en riktig dörr och i ett riktigt träd, tror det var en gammal fin björk. Minns att barken och nävern satt kvar. Utanför hade vi en lång tågbana med berg och tunnlar typ Brio, min bror och pappa hade nog fixat med det mesta även om jag säkert var med på ett litet hörn. (Jag var alltid "pappas flicka" så han såg säkert till att jag var delaktig.)

I ett annat rum hade vi gjort ett bordtennis-bord av ett gammalt slagbord. När vi inte tyckte det var så roligt längre, avlutade  jag och mamma det. Och än idag använder jag det som tillklippningsbord.

Någon gång i mina tidiga tonår inredde pappa ett syrum och batikrum till mamma och mig. Han höjde upp och isolerade golvet så vi kunde sitta där på kvällarna och även på vintern.

Vi åkte på semester till Norge många gånger och då hade vi ofta några kusiner med oss. När mamma fyllde 40 år åkte vi till Italien med husvagn. När jag var liten var jag framåt och pratade med alla. I Italien gick jag alltid och köpte frukostbullar till oss.

Som riktigt liten klättrade jag på allt och lyfte alla katter som jag såg.

Mamma målade tavlor, gjorde porslinsmålning, gick keramikkurser och skulpturkurser. Jag och mina kompisar fick prova alla tekniker som hon behärskade. Har kompisar som fortfarande har kvar grytunderlägg som vi fick raspa motiv i, tror min mamma skissade upp det först. För motiven var när vi var ute och gick med våra hundar. Första gången jag drejade var jag bara i sjuårsåldern, minns att det var en spark och att jag knappt var lång nog för att sparka den själv.

Hon sparade nog allt jag ritade och målade. Har fortfarande kvar ett kompendium från åk 6. Gjort av kartong och snöre som jag har målat en blomranka på och skrivit mitt namn Eva Sigge så fint som jag kunde. Hade visst redan börjat kalla mig för "Sigge".

Har även mycket kvar från gymnasiet, där skrev läraren betyget direkt på bilden. Det var ju kul för mig som fick 4:or och 5:or, men stackars de som fick sämre betyg.

Efter gymnasiet blev det en termin på Glimåkra Folkhögskola, estetisk linje 1975. Då tog jag samtidigt körkort.

Vävkurs på Bergmanska i Vinslöv -76. Och på hösten påbörjade jag min textillärarutbildning på Uppsala universitet. Sedan arbetade jag som textillärare i många år.

87-90 gick jag på KV:s konstskola i Kristianstad.

Det var lite om min bakgrund, kanske det blir mer så småningom.

M v h Eva Sigge